King Carl XVI Gustaf removes grandchildren from Royal House

King Carl XVI Gustaf of Sweden has announced that the children of Prince Carl Philip and Princess Sofia, and the children of Princess Madeleine and Christopher O’Neill will no longer be members of the Swedish Royal House. Prince Alexander, Duke of SödermanlandPrince Gabriel, Duke of DalarnaPrincess Leonore, Duchess of GotlandPrince Nicolas, Duke of Ångermanland, and Princess Adrienne, Duchess of Blekinge will retain their Ducal titles but they will no longer enjoy the style of Royal Highness and are not be expected to perform Royal duties. They will also not be able to pass their honorary titles to their spouses or children, while their parent’s roles will gradually reduce over time.

View this post on Instagram

Idag meddelade Kungen beslutet att våra barn inte längre har ställningen Kungliga Högheter. Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ De kommer att behålla sina prinstitlar och sina hertigdömen, Södermanland och Dalarna, vilket vi värdesätter och är stolta över. Vår familj har starka kopplingar till båda landskapen och vi behåller vårt engagemang där. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Vi kommer att ha fortsatt fokus på våra hjärtefrågor och engagemang. Vi kommer också att fortsätta att stödja Kungen och Kronprinsessan – vår blivande statschef – och delta i Kungahusets verksamhet på det sätt man önskar. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 📷: Kungl. Hovstaterna

A post shared by Prinsparet (@prinsparet) on

Prince Carl Philip and Princess Madeleine have both commented after today’s decision, saying they both support the decision and are happy that it’ll give their children the chance of freer lives as private individuals

Prince Carl Philip and Princess Sofia said:

Today, the King announced the decision that our children no longer hold the Royal Highness position. We see this as positive as Alexander and Gabriel will have freer choices in life.

They will retain their prince titles and their duchies, Södermanland and Dalarna, which we value and are proud of. Our family has strong connections to both landscapes and we maintain our commitment there.

We will continue to focus on our heart issues and commitment. We will also continue to support the King and Crown Princess – our future head of state – and participate in the Royal’s House activities as we wish.

Princess Madeline said:

Today the Court announced that Leonore, Nicolas and Adrienne should no longer belong to the Royal House, while remaining part of the Royal Family. This change has been planned for a long time. Chris and I think it is appropriate that our children will now have a greater opportunity to shape their own lives as private individuals.

We were honoured when my parents bestowed upon Leonore a royal title when she joined Estelle as the 2nd grandchild of our Swedish Royal Family. We have always believed in giving our children the freedom to choose their future, that’s why we welcome this decision wholeheartedly. I will continue with my royal responsibilities by supporting my parents and my sister.

View this post on Instagram

Tidigare i dag fattade H.M. Konungen beslut om att begränsa den krets av personer som ska ingå i Det Kungl. Huset. Syftet med Kungens beslut är att tydliggöra vilka personer som kan förväntas ha offentliga åtaganden på Kungens uppdrag. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Dagens beslut innebär i korthet att Prins Alexander, Prins Gabriel, Prinsessan Leonore, Prins Nicolas och Prinsessan Adrienne inte längre ska tillhöra Det Kungl. Huset och inte längre ha ställning som Kungliga Högheter. De tillhör dock fortsatt Den Kungl. Familjen och behåller sina titlar som prins/prinsessa respektive hertig/hertiginna. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Besök kungahuset.se för ytterligare information. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 📷: Sandra Birgersdotter Ek/Kungl. Hovstaterna (bild 1)

A post shared by Kungahuset 🇸🇪 (@kungahuset) on

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s