Danish State Visit to Argentina

Queen Margrethe II and Crown Prince Frederik of Denmark have just finished a State Visit to Argentina, where they were hosted by President Mauricio Macri from March 18th to 20th to strengthen political, economic, and diplomatic ties. This is the first State Visit after Prince Henrik’s death, and the first time in over a decade that the Crown Prince has joined the Queen for an outgoing State Visit. 

Queen Margrethe arrived in Buenos Aires on March 17th, where she visited the historic Cementerio de la Recoleta cemetery, which was followed by a Dinner with Danish ambassador Søren Vøhtz and his wife Sofia Vøhtz Rosenbaum. Crown Prince Frederik arrived separately, since the Monarch and Heir aren’t allowed to fly together, the following day after his plane was delayed and diverted.

Embed from Getty ImagesEmbed from Getty Images

Embed from Getty Images

View this post on Instagram

Ud til Buenos Aires' store havnepromenade sluttede H.M. Dronningen og H.K.H. Kronprinsen i aftes den første dag i Argentina med en netværksreception. Her mødtes erhvervssfolk og repræsentanter fra Danmark og Argentina, der de næste dage vil deltage i den dansk-argentinske erhvervskonference, hvor 30 danske virksomheder har mulighed for at vise deres kompetencer frem. Argentina efterspørger i stigende grad dansk teknologi og viden, og med erhvervsfremstødets fokus på procesudstyr til landbrug og fødevareproduktion, bæredygtig energi, vand og sundhed giver statsbesøget virksomhederne mulighed for at demonstrere en række danske effektive og ressourcebesparende teknologier til det argentinske marked. 📸 Kongehuset ©

A post shared by DET DANSKE KONGEHUS 🇩🇰 (@detdanskekongehus) on

On March 18th, Queen Margrethe II attended a ceremony at the Plaza San Martín, before an Official Welcome by President Mauricio Macri and First Lady Juliana Awada at the Presidential Palace, which was followed by a State Luncheon. Later, joined by the Crown Prince, she visited the Palacio del Congreso, the Argentine Supreme Court, and the energy group YPF. In the evening, they attended a Danish-Argentinian network reception at the Yacht Club Argentino.

View this post on Instagram

Under statsbesøget i Argentina åbnede Hendes Majestæt Dronningen i dag en stor dansk erhvervskonference i Buenos Aires, hvor 30 danske virksomheder de næste dage vil fremvise kompetencer og viden for det argentinske marked. Dagen igennem vil Dronningen og Hans Kongelige Højhed Kronprinsen besøge de forskellige danske virksomheder og deltage i seminarer og paneldebatter. Ved åbningen af erhvervskonferencen var Dronningen hovedtaler og nævnte i sin tale de særlige kompetencer, som Danmark byder ind med. Dronningen sagde bland andet: “Danish food production technology has been implemented and installed in Argentina during the past many years. Especially within the dairy and poultry sectors, the levels of that technology are very advanced. And many of the Danish companies present here today have contributed to developing the Argentine food industry in general.“ 📸 Den Danske Ambassade ©️

A post shared by DET DANSKE KONGEHUS 🇩🇰 (@detdanskekongehus) on

Embed from Getty ImagesEmbed from Getty ImagesEmbed from Getty ImagesEmbed from Getty Images

Embed from Getty Images

The following day, Crown Prince Frederik attended a Business conference at the Kirchner Cultural Center where Queen Margrethe attended another Business conference, after which they viewed Danish companies’ stands and the business sector’s three tracks in the field of sustainability, health and food and agriculture. Other events included a visit to the Parque de la Memoria and the Hogar Danés (The Danish House), as well as the Teatro Colón and a Football and Social Development Goals Football event. In the evening, Queen Margrethe hosted a Gala Dinner at the Alvear Hotel.

Embed from Getty Images

View this post on Instagram

Som ung tronfølger besøgte H.M. Dronningen i 1966 den argentinske by Tandil under en længere rejse til Latinamerika. I dag genså Dronningen sammen med H.K.H. Kronprinsen mange af de samme steder. Fra byens statue af danskeren Juan Fugl, det var en af pionererne i grundlæggelsen af Tandil, til udsigten fra balkonen på byens rådhus. Der var derfor folkefest i hele byen, da Dronningen og Kronprinsen tidligere i dag kom på besøg. For mange af byens borgere er efterkommere af danske udvandrere, der i 1800- og 1900-tallet søgte til dette område for at opbygge et nyt liv. I dag har flere tusinde argentinere danske rødder, og mange har fastholdt en tilknytning til Danmark gennem sprog, kultur, religion og familiemæssige bånd. 📸 Ritzau Scanpix og Dronningens Håndbibliotek ©️

A post shared by DET DANSKE KONGEHUS 🇩🇰 (@detdanskekongehus) on

Embed from Getty ImagesEmbed from Getty Images

On the final day, Crown Prince Frederik visited the wind farm PEPE II while Queen Margrethe was received at the Juan Bird statue in Tandil, followed by a visit to the Danish church in Tandil and a Reception at Tandil Town Hall. In the afternoon, the Queen and Crown Prince held a Peess Conference, followed by a meeting with representatives from the Danish society in Argentina and a luncheon at the Estancia Ave Maria.

22

One thought on “Danish State Visit to Argentina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s