Queen Margrethe in Iceland

Queen Margrethe II of Denmark visited Iceland on the 1st of December, to mark the 100th anniversary of Iceland’s Independence from the Kingdom of Denmark. Until 1944, Iceland remained in a Federation with Denmark as ‘the Kingdom of Iceland’ (the Queen received the Icelandic name of Þórhildur when she was born in 1940), when it declared itself a Republic. The Danish Royal Family hosted the President and First Lady last year and attended a Concert to mark the Centenary in October.

View this post on Instagram

Tidligere i dag ankom H.M. Dronningen til Island. Her deltager Hendes Majestæt i markeringen af, at det i dag er 100 år siden, at Island blev en selvstændig og suveræn stat. På det første billede bliver Dronningen modtaget af Islands Præsident og fr. Eliza Jean Reid, der er værter ved Hendes Majestæts besøg. Dronningens dag i Islands hovedstad Reykjavík har budt på et alsidigt program med afsæt i Islands historie, udvikling og identitetsfølelse. Under starten af besøget fik Dronningen blandt andet vist en udstilling af designer Hörður Lárusson om historien bag tilblivelsen af det islandske flag. Her fik Dronningen også overrakt et bud på flaget, som Kong Christian 10. stod bag. Derudover deltog Dronningen i den islandske regerings højtidelighed foran regeringsbygningen på Lækjargata. Her blev ikrafttrædelsen af den Dansk-Islandske Forbundsaftale proklameret den 1. december 1918. 📸 Henning Bagger, Ritzau Scanpix ©️

A post shared by DET DANSKE KONGEHUS 🇩🇰 (@detdanskekongehus) on

After arriving in Reykjavík, the Queen Margrethe visited the Harpa Opera House, where she was received by Iceland’s President Guðni Th. Jóhannesson and First Lady Eliza Jean Reid, and was shown an exhibition by designer Hörður Lárusson about the history of the creation of the Icelandic flag, before attending a Luncheon. Afterwards, the Queen and Presidential Couple moved on to the Government building at Lækjargata, where the Danish-Icelandic Act of Union was proclaimed on the 1st of December, 1918. The Queen then visited Iceland’s National Gallery, Listasafn Íslands, to see the ‘Blossoming’ exhibition, and the Vigdís Finnbogadóttir Institute of Foreign Languages, a research centre at the University of Iceland.

In the evening, Queen Margrethe attended a Dinner hosted by President Guðni Th. Jóhannesson and First Lady Eliza Jean Reid at Bessastaðir, the President’s residence, at which the Queen gave a speech, which was followed by a Gala Performance at the Harpa Opera House.

1

One thought on “Queen Margrethe in Iceland

  1. On the occasion of Queen Margrethe of Denmar’s visit Iceland to mark the 100th anniversary of Iceland’s Independence from the Kingdom of Denmark, May prosperity of Denmark and Iceland continue to reign.

    Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s