Swedish State Visit to Ireland

King Carl XVI Gustaf and Queen Silvia of Sweden were on a State Visit to Ireland from May 22nd to 24th, at the invitation of President Michael D. Higgins, and at the request of the Swedish Government  to celebrate and build diplomatic, economic, and cultural ties. They last visited Ireland in 1992.

Embed from Getty Images

On May 22nd, King Carl XVI Gustaf and Queen Silvia were welcomed by President Michael D. Higgins and First Lady Sabina Higgins at their residence, Áran an Uachtaráin, in an official welcome ceremony that included military honours and a tree planting ceremony, following which, the King placed a wreath at the Garden of Remembrance, in memory of those who gave their lives in the Irish Freedom Fight.

View this post on Instagram

🇸🇪🇮🇪 I Croke Park finns Irlands största ideella förening för kultur och traditionella sporter, @officialgaa. På ”Gaelic Athletic Association Museum” får Kungaparet och den svenska delegationen se en utställning med traditionella sporter från Irland. I anslutning till museet ligger stadion @crokepark_official där sporterna Hurling och gaelisk fotboll visas upp. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Hurling är en lagsport där spelarna med hjälp av en träklubba (som kallas ”hurl”) ska skjuta en liten boll över eller under motståndarens ribba. Sporten har funnits på Irland i över 4000 år. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ I gaelisk fotboll får spelarna använda både händer och fötter för att göra mål med fotbollen (som är mindre och tyngre än en vanlig fotboll). Spelets regler tog form på 1500-talet. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #sweie2019 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 📷: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

A post shared by Kungahuset 🇸🇪 (@kungahuset) on

Embed from Getty Images

Later, the King and Queen visited, Croke Park, the headquarters of Ireland’s largest nonprofit culture and traditional sports association, the Gaelic Athletic Association, before attend a luncheon given by the Swedish Chamber of Commerce in Ireland. Following, the Royal Couple attended a Reception given by the Mayor of Dublin, and then met the Speakers of the House.

In the evening, President Michael D. Higgins and First Lady Sabina Higgins hostsed a State Banquet in honour of King Carl XVI Gustaf and Queen Silvia at Áras an Uachtaráin. Both the King and President gave speeches.

The following day, King Carl XVI Gustaf and Queen Silvia attended the “Meeting Future Health Challenges” seminar, followed by a Literature seminar at the National Library, a visit to EirGrid, a Reception for Swedish Diaspora at The Stephen’s Green Hibernian Club, a meeting with the Prime Minister, visits to the Science Museum and National Museum and a Return Dinner at Trinity College.

View this post on Instagram

🇸🇪🇮🇪 Statsbesökets tredje och sista dag inleds på Ericsson i staden Athlone. Här närvarar Kungaparet, statsrådet @anders_y och statssekreterare @majafjaestad vid ett seminarium om digital infrastruktur. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Ericsson Software Campus är ett av Ericssons ledande forsknings- och utvecklingscenter med över 1000 anställda. Man samarbetar bland annat med @athloneit och är involverad i programmet ”Infuse”, som syftar till att skapa intresse för teknik bland barn. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Under seminariet får företrädare för ländernas regeringar, företag, akademi och andra experter möjlighet att träffas och diskutera gemensamma utmaningar i utbyggnaden av digital infrastruktur inom industrin och i samhället i övrigt. Det ger även tillfälle att skapa nätverk för fortsatt samarbete, samt handels- och investeringsmöjligheter. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #sweie2019 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 📷: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

A post shared by Kungahuset 🇸🇪 (@kungahuset) on

On the final day, the King and Queen attended a Seminar on how digital infrastructure shapes society and industry, followed by a visit to the Marine Institute in Galway, a farmhouse in Ballybornagh, the Burren Smokehouse, and a Press Conference before departing from Shannon Airport.

24

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s