Queen Margrethe’s Ruby Horseshoe Brooch

Next week, Queen Margrethe of Denmark will celebrate her 80th Birthday and while the big celebrations to mark the day have been cancelled, we are still continuing with our series on her Top 8 Jewels to mark her 80th Birthday, continuing with Queen Margrethe’s Ruby Horseshoe Brooch.

Embed from Getty ImagesEmbed from Getty Images

A small gold and ruby horseshoe, the Brooch was a symbolic gift to then then Crown Princess Margrethe from her father, King Frederik IX, after the referendum which made her the heir to the Danish Throne in 1953. The Brooch was symbolically worn when announcing her accession to the throne at Christiansborg Palace in 1972.

Embed from Getty ImagesEmbed from Getty Images

View this post on Instagram

“Jeg har en appel til alle: Corona-virus er en farlig gæst. Den spreder sig som ringe i vandet, og det går stærkt. Én person kan smitte mange – endda uden selv at føle sig syg, og smitten går videre rundt til endnu flere, en lang og skræmmende kæde. I den kæde vil mennesker dø.  Et barn kan miste sin bedstemor, en datter sin far, en hustru sin mand. Venner vil pludselig ikke være der mere.  Det er den kæde, vi skal bryde, og som vi kan bryde. Det kan kun ske, når vi alle tænker os om og gør det samme på samme tid – og i rette tid.  Myndighedernes råd er egentlig ret enkle: Vask hænder. Hold afstand. Undgå fysisk kontakt. Bliv hjemme.” Læs hele Hendes Majestæt Dronningens tale til befolkningen på Kongehusets hjemmeside. 📸 Kim Refslund, DR ©

A post shared by DET DANSKE KONGEHUS 🇩🇰 (@detdanskekongehus) on

While not one of her most worn pieces, Queen Margrethe’s Ruby Horseshoe Brooch has been worn for a variety of important occasions, like her first Christmas Address, and most recently for her Speech on the Coronavirus crisis. There is no doubt we will continue to see it for years to come.

9

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s